Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Olejowanie blatu kuchennego

2020-02-24
Olejowanie blatu kuchennego

Olejowanie drewnianego blatu kuchennego. Omówienie krok po kroku.

Przede wszystkim musimy wiedzieć co daje nam olejowanie drewna, a w szczególności blatu kuchennego, stołu, i tym podobnych. Główną funkcją oleju jest zabezpieczenie powierzchni drewna przed dostawaniem się jego porów wody, bakterii, brudu i innych niepożądanych substancji. Dzięki olejowaniu drewno będzie nie tylko pięknie wyglądać, ale również dłużej będzie nam służyło. Ochronna warstwa oleju nie pozwoli żywności która ma kontakt z blatem czy też stołem na zanieczyszczenie które mogłoby nastąpić w przypadku gdyby drewno nie było zabezpieczenie. Dlatego tak ważne jest to żeby wybierając olej do zabezpieczenia blatów w kuchni wybierać tylko produkty przeznaczone do kontaktu z żywnością. Taki olej nada się również do zabezpieczania zabawek lub mebli w pokoju dziecięcym.

1. Jaki olej do blatów kuchennych wybrać?

Na rynku znajduje się wiele olei do drewna, z pozoru nie różną się niczym istotnym. Niestety tak nie jest, dlatego warto zapoznać się z większą ilością informacji o dostępnych produktach alby wybrać dobrze.
Najważniejszą cechą na którą powinniśmy zwrócić uwagę podczas wybierania oleju do blatu lub stołu to wspomniana wcześniej możliwość bezpiecznego kontaktu z żywnością. Wiele olei na rynku posiada dość dużą ilość dodatków syntetycznych które mają poprawić właściwości oleju, np. pozwolą mu szybciej wyschnąć. O ile taka cecha pożądana jest podczas olejowania tarasu lub elewacji to nie przy konserwacji we wnętrzu domu. Olej do blatów powinien zawierać jak najmniej sztucznych dodatków, tak aby nawet jedzenie które leżało bezpośrednio leżało na blacie było nadal zdrowe i nie zaszkodziło nawet małym dzieciom.
Drugą dość istotną kwestią jest wybór koloru oleju, występują one jako bezbarwne o różnych stopniach połysku ale również są oleje barwiące, które nadadzą nieco koloru naszej kuchni lub jadalni.
Wśród olei naturalnych występują matowe (szczególnie popularne) aż do takich o dużym połysku. Im większy połysk tym tym bardziej musimy dbać o czystość blatu by zachować połysk.

2. Przygotowanie blatu do olejowania.

Aby olejowanie było skuteczne, bardzo ważne jest by drewno było czyste i odtłuszczone. Jeśli materiał od nas tego wymaga, możemy przeszlifować blat czy też stół papierem ściernym, stopniowo zwiększając jego gradację. Powinniśmy zacząć od ok. P100 żeby w kolejnym kroku użyć papieru ściernego P120-140, kończąc na dość drobnym P180-200. Jeśli powierzchnia do szlifowania jest dość gładka, możemy od razu zacząć od nieco drobniejszego papieru.

3. Olejowanie drewna.

Po przeszlifowaniu oraz odkurzeniu drewnianego blatu możemy przystąpić do olejowanie. Tutaj musimy kierować się wskazówkami producenta oleju. Zasadniczo jednak olej nanosimy cienką warstwą za pomocą szerokiego pędzla lub ścierki, najlepiej z mikrofibry lub specjalnej włókniny. Należy pamiętać aby warstwa oleju na całej powierzchni była równa. Bardzo często producent zaleca nałożenie większej ilości warstw oleju, ale to już zależy od konkretnego oleju i materiału.

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel